[...] ciśnienie krwi (spoczynkowe i indukowane stresem). Istnieje wiele dowodów na to, iż l-cytrulina ma znaczenie dla zdrowia metabolicznego oraz funkcjonowania układu krążenia. Dawkowanie: 5-10 g, 60-80 minut przed treningiem. Można ją także dawkować prozdrowotnie np. 5 g w dni wolne od treningu. Podsumowanie Nadmiar kwasu moczowego we krwi może [...]
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] nie trenują, ciekawy dodatek do diety u osób pracujących sporo poza miejscem zamieszkania, dla osób, którym nie przechodzą przez gardło odżywki białkowe na bazie słodzików. Dawkowanie WPC 80 Pure Opakowanie zawiera 700 g produktu, co według sugerowanych przez producenta porcji daje ich aż 23. Warto wypić porcję bezpośrednio po treningu, jak i w [...]
[...] Colostrum jest dostępne w różnych formach, takich jak kapsułki, proszek czy płyn. Najważniejsze jest regularne spożywanie tego suplementu, zgodnie z zaleceniami producenta. Dawkowanie i czas trwania kuracji mogą się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb. Zazwyczaj podstawowa dawka waha się w granicach 800-100 mg na dzień. Często [...]
Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]
Budowanie umięśnionej sylwetki nie jest tanim przedsięwzięciem, szczególnie jeśli uwzględnisz całkowite koszty nie tylko diety, ale i stosowanej farmakologii, suplementów, odżywek, innych produktów, różnego rodzaju regeneracji, zabiegów, bezpośrednich przygotowań do startu. Niektórzy zawodnicy deklarują astronomiczne koszty związane z uprawianiem [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
Magnez jest niezbędnym dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem z grupy makroelementów. Magnez ma fundamentalne znaczenie dla wielu reakcji komórkowych i procesów życiowych. Jest jednym z pięciu podstawowych pierwiastków, obok sodu, potasu, wapnia i chloru, zawiadujących gospodarką wodno-elektrolitową organizmu. Producenci niezwykle chętnie sięgają [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Suplementacja aminokwasami w świecie sportu jest dość powszechną strategią, która pozwala nam na osiągnięcie większych rezultatów z treningu siłowego. Oznacza to, że stosując mieszanki aminokwasów, zwłaszcza tych, które nie są połączone wiązaniami, a stanowią postać wolną, dostarczamy naszym mięśniom paliwa, które pozwala im pracować efektywniej. [...]
Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
[...] przydatne mogą być na przykład w syndromie jelita drażliwego. Beta-glukany, które działają prebiotycznie, znane są również z modulacji aktywności układu odpornościowego. Dawkowanie drożdży SFD BREWER’S YEAST Drożdże piwowarskie, które stosuje się do poprawy stanu odżywienia i zdrowia, dostępne są głównie pod postacią tabletek, które ułatwiają [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
[...] że zazwyczaj są smaczne, wygodne, no i dostarczają ważnego składnika pokarmowego, jakim jest… białko. Niestety nie każdy ich entuzjasta potrafi z ich walorów korzystać. Dawkowanie adekwatne do potrzeb Środki tego typu trzeba dawkować indywidualnie, czyli zgodnie z osobniczymi potrzebami. Innymi słowy, podaż białka z odżywki należy wliczyć do [...]
Intensywny trening siłowy jest jednym z elementów, który stanowi sprawdzian dla naszego aparatu ruchu. Pomimo że wykonywanie ćwiczeń w sposób prawidłowy technicznie nie powinno stanowić problemu, o tyle sam wysiłek fizyczny pod znacznym obciążeniem sprawia, że stawy są poddane przeciążeniu. Oznacza to, że odpowiedni czas odpoczynku, nie tylko ma [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]